Επιστημονικές μέθοδοι και τεχνικές του Στατιστικού Ελέγχου Ποιότητας (7 ώρες)
Στον επιχειρηματικό κόσμο η στρατηγική σημασία της ποιότητας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ο καθοριστικότερος ίσως παράγοντας επιτυχίας των προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά. Παρόλο όμως που οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποκτούν μέσω της ποιότητας αυτό που δεν έχει γίνει, σε ανάλογο βαθμό, κατανοητό είναι η χρήση και αξιοποίηση των επιστημονικών μεθόδων μέσω των οποίων είναι δυνατό να επιτευχθεί, με τον πλέον αποτελεσματικότερο τρόπο, η υψηλή ποιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο η επιστήμη της Στατιστικής προσφέρει σημαντικά εργαλεία για την αποτελεσματική λειτουργία όλων των σύγχρονών συστημάτων ποιοτικού ελέγχου.
Περίληψη: Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν οι κυριότερες επιστημονικές μέθοδοι και τεχνικές του στατιστικού ελέγχου ποιότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή τους. Αρχικά θα παρουσιασθούν οι τεχνικές του ελέγχου παραγωγικής διαδικασίας οι οποίες έχουν ως στόχο την πρόληψη δημιουργίας ελαττωματικών προϊόντων ενώ στη συνέχεια θα αναφερθούν οι πλέον σύγχρονες τάσεις στο χώρο της ποιότητας με έμφαση: i) στη χρήση στατιστικών πειραμάτων για τη βέλτιστη εκλογή τιμών ελεγχόμενων παραμέτρων των προϊόντων και των παραγωγικών διαδικασιών και ii) στην τεχνική Six Sigma.
Seminar Subjects:
-Μια σύντομη αναφορά σε έλεγχο αποδοχής και σχήματα δειγματοληψίας ΕΛΟΤ
- SPC, τα βασικά διαγράμματα ελέγχου
- Δείκτες δυνατότητας
- Six sigma
- ANOVA με και χωρίς μεταβλητή πλαισίου
- Παραγοντικά Πειράματα 2^f
– Factorial Experiments 3^f
- Μη παραμετρική ανάλυση διακύμανσης (εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος)
Σε ποιους απευθύνεται: φοιτητές και ερευνητές που θέλουν να εμβαθύνουν τη γνώση τους σε θέματα διασφάλισης ποιότητας με επιστημονικές τεχνικές άμεσα εφαρμόσιμες στα παραγωγικά συστήματα.
Προαπαιτούμενη γνώση: Βασικές έννοιες Στατιστικής
Κόστος Συμμετοχής: 20 Ευρώ (φοιτητές), 40 Ευρώ (μη φοιτητές). Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης του Σεμιναρίου.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: Τριάντα (30). Λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε: pkapetanopoulou@uowm.gr ή secretariat@esi-stat.gr.
Εισηγητές Σεμιναρίου:
Ο Αλέξανδρος Καραγρηγορίου είναι Καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής στο Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ΗΠΑ (Ph.D,1992). Εκτός του ιδιωτικού (Ναυτιλία, 1980-1986) και του δημοσίου τομέα (Υπουργείο Γεωργίας, ΗΠΑ, 1986-1992), στον ακαδημαϊκό χώρο έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Maryland και στο Ινστιτούτο Στατιστικών Επιστημών (Taiwan) και δίδαξε κατά χρονολογική σειρά στα Πανεπιστήμια Πατρών, Maryland, Αθήνας, Κύπρου (απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε), στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (όπου από το 2014 είναι Καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής αρχικώς στο Τμήμα Μαθηματικών και από το 2018 στο Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών).
Η Παρασκευή Καπετανοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενώ είναι και ερευνήτρια / συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ). Έχει λάβει δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Α.Π.Θ, M.Sc στη Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων και Ph.D. στη Λειτουργία και Διαχείριση Αντίστροφων Εφοδιαστικών Αλυσίδων επίσης από το Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο INSEAD στη Γαλλία και ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο τη θεματική ενότητα «Προηγμένα Εργαλεία και Μέθοδοι για τον Έλεγχο της Ποιότητας» ενώ επί σειρά ετών διατελεί συντονίστρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση, Τεχνολογία και Ποιότητα» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου.